Voorkom dat je een zakelijk pak draagt volgens een verouderde mode!
Helaas de waarheid; de meeste mannen zijn zich er niet van bewust dat hun zakelijk pak voldoet aan een verouderde mode.
In veel gevallen wordt een kostuum gedragen dat te groot is aangeschaft of al jaren in de kast hangt. Het vinden van een goed zakelijk pak hoeft helemaal niet moeilijk te zijn wanneer je op de hoogte bent van de huidige kledingregels.
Een pak is ook aan mode onderhevig
Wat in de jaren 80 als kledingregel gold kan nu toch écht niet meer. Wijde broeken, oversized colberts en rechte vierkante jasjes. Toch zie ik het nog regelmatig voorbij komen; een man in een pak dat niet aansluit bij zijn lichaamsbouw, op alle punten te groot, te wijd of te lang is. Niet zo gunstig voor een goede eerste indruk!
Toch is het niet moeilijk om een goed zakelijk pak te kiezen anno nu
Ik heb een aantal stappen voor je die je makkelijk kunt onthouden en toepassen.
Ik ga je in 5 stappen uitleggen waar je het beste op kunt letten bij de aanschaf van een goed zakelijk pak. Vandaag stap 1 en 2.
Stap 1. Het colbert
Schouders
Het is belangrijk dat je jasje mooi past rond de schouders. De stof dient glad te vallen. En de schouders mogen niet breder zijn dan je eigen schouders (oversized) en achter op de rug net onder de schouders dient het jasje glad te vallen.
Heb je ruimte over (een verticale plooi achter op de rug) dan is het jasje te groot. Zie je horizontale plooien op de rug ter hoogte van de armsgaten, dan is het jasje te klein.
Het jasje hoort in de hals mooi aan te sluiten tegen het boord van je overhemd en de revers mogen niet wijken maar aan te sluiten over de borst wanneer het jasje dicht gedragen wordt.
Sluit het colbert met alleen de bovenste knoop. Wanneer je het jasje nog veel naar voren kan trekken is het te wijd over de buik en rug.
Wanneer het jasje nauwelijks dicht gaat maar wel goed op de schouders past, kan het zijn dat je een korte maat nodig hebt. Ook wel een buik- of kwartmaat genoemd. Op je schouders heb je een maat 50 nodig maar over de buik zou bijvoorbeeld een maat 54 beter zijn. Kijk dan eens naar maat 650 of 25. In een van mijn volgende blog ga ik je uitleg geven over maten.
Het colbert zit pas goed als het nergens trekt, te ruim of te lang is maar mooi aansluit op je lichaam.
Mouwen:
Wat heel veel voorkomt; te lange mouwen! Je pak lijkt daardoor 2 maten te groot.
De ideale mouwlengte is wanneer deze ongeveer 1,5 cm eindigt boven het punt waar je pols overgaat in je hand. Misschien denk je dat dit te kort is maar er hoort nog ca. 1,5 tot 2 cm overhemdsmouw onderuit te komen. De mouw van je overhemd stopt dan net daar waar je pols overgaat in je hand.
Lengte jasje
De lengte van het jasje is mode onderhevig. Net op of boven kruishoogte is momenteel de huidige trend. De echte klassieke kostuums kunnen iets langer zijn, op of net onder het kruis.
Stap 2. De pantalon
Als het jasje goed zit is de volgende stap het passen van de bijbehorende pantalon.
De lengte van de pantalon is juist wanneer deze met een klein knikje net op de schoen valt. Achter eindigt de broek net op of net boven de hak van de schoen.
De broek is te groot wanneer deze lubbert rondom de heupen en billen. Vaak zit deze dan wel goed in de taille. Misschien heb je een buik- of kwart maat nodig. Dan valt te de broek iets lager en korter.
Broeken kunnen eenvoudig korter gemaakt worden en meestal ook langer. Wanneer je ruimte over hebt middenachter over de billen, dan kan dat ingenomen worden, mits niet te veel.
Zit de broek goed en alleen te strak in de taille? De tailleband kan een paar centimeter uitgelegd worden.
Voldoen je huidige pakken niet meer aan bovenstaande adviezen? Dan wordt het echt tijd deze te vervangen. Een eerste indruk maak je immers maar 1 keer!
Volgende keer leg ik je uit hoe jij de juiste kleur pak vindt!
Vind je deze informatie nuttig of wil je nog iets kwijt? Ik zou het leuk vinden je reactie hieronder terug te lezen of wanneer je dit bericht deelt!
Mooi en duidelijk verhaal met goede foto’s!
Dank je wel Kirsten!
Goed artikel. Helder en vlot geschreven en met inhoudelijk veel waarde. Wow.
Goede en vlotte uitleg. Bedankt.
Graag gedaan en jij ook bedankt voor je positieve reactie William.