Je hebt me even moeten missen omdat ik op pad was met de Stijlroadshow. Veel vragen en kledingadviezen die ik mocht geven, hebben me weer duidelijk gemaakt dat ik het leukste beroep van de wereld heb. Ik zie veel verborgen schoonheden en wat is er mooier dan de ander te laten zien hoe ze dat zichtbaar kunnen maken? Heerlijk toch! Weet je wat ook heerlijk is, verrassende gerechten. Ik zie namelijk een link met smaak in je kleding en in je eten…..
Smaakmoleculen in je kleding
Enige tijd geleden woonde ik een seminar bij over persoonlijk leiderschap van een veelbelovende dame. Ze begon enthousiast te praten maar ik had moeite mij te focussen op haar verhaal want haar kledingstijl was nogal… spraakmakend zeg maar. Het was een ratjetoe van losse stukken die geen enkel raakvlak met elkaar hadden. De mevrouw naast mij met wie ik even gesproken had, wist inmiddels dat ik mij bezighield met kleding. Zij maakte een opmerking die mij aan het denken zette: “De combinatie van haar kleding oogt net zo onaantrekkelijk als de menukaart van het restaurant bij mij om de hoek”.
De wetenschap van combineren
Ooit heb ik gelezen over het combineren van diverse voedingswaren, waarom dat wel of niet samengaat en dus lekker smaakt. Het heeft te maken met de smaakmoleculen in producten. Hoe meer smaakmoleculen van een product overeenkomen met een ander product, des te beter de combinatie zal zijn. Deze wetenschap heeft geleid tot een totaal nieuwe manier om smaken te combineren tot heerlijke hapjes. Het samengaan van smaken waarvan je niet het idee hebt dat die bij elkaar zullen passen, zorgen soms toch voor een aangename verrassing.
Smaken verschillen
Daar zag ik wel een link met kleding combineren. We kunnen stellen dat over het algemeen een zijden blauwwit gestippelde blouse niet lekker combineert met een flanellen groengeel ruitjesrok. Er zijn namelijk totaal geen overeenkomsten, noch in patroon, kleur en materiaal. Als we dit blauw met witte stippeltjes blouse combineren met een blauw met wit ruitjes rok zien we al meer overeenkomsten. De kleur in dit geval. Hoe meer elementen van een kledingstuk overeenkomen met een ander kledingstuk, des te beter de combinatie zal zijn. Maar het samengaan van kledingstukken waarvan je niet het idee hebt dat die bij elkaar zullen passen, zorgen soms ook voor een aangename verrassing. Wat is daar dan het geheim van?
Een smaakvolle kledingcombinatie
Het geheim zit in de stijl van de losse kledingstukken en wat je erbij combineert (zie het als het sausje over je vleesgerecht). Stokbrood met olijfolie is een saaie hapje maar wordt lekkerder als je het stokbroodje insmeert met knoflook. De eerste twee hebben moleculen die raakvlakken hebben met knoflook maar geen raakvlakken met elkaar. Zo zit het ook bij kledingcombinaties. Een rood cocktailjurkje combineert prachtig met hoog gehakte rode pumps en een bolero. Vervangen we de bolero door een stoer zwart leder jasje dan wordt het opeens een stuk minder aantrekkelijk setje. Tenzij we de rode pumps vervangen door stoere zwarte laarzen, dan smaakt deze verrassende combinatie opeens een stuk lekkerder.
Een mix van de juiste ingrediënten
Even terug naar de dame naast mij in de zaal. Zij zag op de menukaart combinaties staan die je niet zelf zou verzinnen. Wat dacht je van kaviaar met chocola? Of jasmijn met kalfslever? En als toetjes ijs met worteltjes? Had ze het ooit geproefd? Vast niet, gezien haar reactie. Je eigen stijl kun je zelf creëren maar dan moet je wel durven proeven. Zoek naar overeenkomsten in de losse kledingstukken en maak je eigen menukaart. Je outfit samenstellen is net als het maken van een gerecht, het is de mix van de juiste ingrediënten.
Wil je meer over dit onderwerp weten of kan ik je daarmee helpen, laat mij het weten dan maken we een vrijblijvende afspraak.
Oh, en mocht je zelf ooit een presentatie geven. Let dan even op je outfit!
Tip!
Proef eens hoe het is om een nieuwe combinatie te maken uit je eigen kledingkast. Pak een top en een broek of rok die geen raakvlakken hebben qua stijl, kleur en patroon. Ga dan op zoek naar dat derde kledingstuk of accessoire (je sausje, weet je nog?) die deze twee stukken weer samenbrengt waardoor het een smakelijk geheel wordt. Succes!
Zou je mij willen helpen om dit artikel te delen via Social Media? Je kunt dit doen door middel van de knoppen hieronder. Op deze manier kunnen anderen ook hun voordeel doen met deze informatie, bedankt hiervoor.
Geef een reactie